Oletko harkinnut itsenäistä yritystoimintaa, mutta se tuntuu paperihommineen ja selvittelyineen liian raskaalta vaihtoehdolta? Monella meistä on taitoja, joilla voisimme ansaita lisätienestejä ja joista voisi olla iloa muillekin. Silloin tällöin omia palveluitaan tai tuotteitaan myyvälle henkilölle perinteisen yrityksen perustaminen voi kuitenkin aiheuttaa turhan paljon päänvaivaa. Nykyään sille on onneksi helpompi vaihtoehto, nimittäin kevytyrittäjänä toimiminen.
Kevytyrittäjyys on yhtä kuin laskutuspalvelu
Laskutuspalvelun käyttö voi olla perinteistä yritystoimintaa kevyempi vaihtoehto. Tällaisen palvelun, jota tarjoaa esimerkiksi Floy Oy, käyttäjänä sinun ei tarvitse huolehtia toiminimen tai osakeyhtiön rekisteröinnistä, Y-tunnuksesta, verotuksesta eikä kirjanpidosta, vaan näistä vastaa laskutuspalvelu. Sinä itse voit vain keskittyä luomaan, tuottamaan, etsimään asiakkaita ja laskuttamaan. Laskutuspalvelu veloittaa yleensä ennalta määritellyn prosentin per myyntitapahtuma, jolla se kattaa palvelun tarjoamisesta koituvat kulut. Satunnaisesti palveluja tuottavalle tai tuotteita myyvälle henkilölle tämä voi siis olla mukava tapa aloittaa yrittäjämäinen toiminta. Toiminnan kasvaessa kannattaa kuluja tosin alkaa verrata esimerkiksi toiminimen tai osakeyhtiön perustamiseen.
Tämä kevyempi yrittäjyyden muoto antaa mahdollisuuden kokeilla siipiään juuri siinä missä on taidokas ja mitä tykkää itse tehdä, ilman sitoumuksia tai juoksevia kuluja. Laskutuspalvelun käyttöönotto on yleensä hyvin helppoa ja laskuttamaan pääse vaikka heti. Erilaisia laskutuspalveluja alkaa olla jo mukava määrä, joten niistä löytynee jokaiselle sopiva vaihtoehto. Kannattaakin vertailla palveluiden tarjoajien hintoja ja ehtoja. Jotkut ovat hyvin simppeleitä, kun taas toiset hoitavat tarvittaessa puolestasi myös vakuutusasiat ja jopa oman Y-tunnuksen.
Mitä kevytyrittäjyyttä harkitsevan kannattaa ottaa huomioon?
Laskutuspalvelun kautta palveluita ja tuotteita myyvän tulee yleensä asua Suomessa. Laskutuspalvelun käyttäjänä toimitat verokorttisi palveluntarjoajalle ja he maksavat verot puolestasi. Huomioitavaa kuitenkin on, että työttömyyskassan silmissä kevytyrittäjäkin harjoittaa yritystoimintaa, joten siitä saadut tulot voivat vaikuttaa työttömyyspäivärahaan. Myös yrittäjän eläkevakuutus saattaa tulla ajankohtaiseksi, jos tulot kasvavat suuremmiksi. Tämä pienimuotoisen, yrittäjämäisen toiminnan harjoittaminen on joka tapauksessa oivallinen tapa testata liikeideaasi, vaikkapa normaalien päivätöiden ohessa. Kevytyrittäjyys on myös hyvä vaihtoehto ilman kesätöitä jääneelle nuorelle tai opiskelujen ohessa saataviin tienesteihin. Joten olipa taitosi sitten villasukkien neulominen, valokuvaus, eläinten hoito tai puutarhasuunnittelu, tutustu ihmeessä tähän yrittäjyyden muotoon.