Liiketalouden eri mahdollisuudet työelämässä

Kevytyrittäjyys on helppo tapa aloittaa yrittäjänä

Kevytyrittäjyys poikkeaa muista yritysmuodoista siinä, että kevytyrittäjä toimii laskutuspalveluyrityksen kautta ja hänellä ei tarvitse olla omaa toiminimeä tai yritystä. Siihen, milloin kevytyrittäjyys on hyvä ratkaisu ja miten tapahtuu kevytyrittäjyyden aloittaminen, perehdymme tämänkertaisessa kirjoituksessa. Tervetuloa blogin pariin ja toivottavasti löydät aiheesta mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa.

Kevytyrittäjä voi työskennellä ilman y-tunnusta.

Kevytyrittäjyys tarkoittaa pääsääntöisesti työskentelyä ilman y-tunnusta tai omaa yritystä. Y-tunnuksella työskentely on myös mahdollista, mutta se vaikuttaa verotukseen, koska silloin kyseessä on yksityisenä elinkeinonharjoittajana työskentely. Laskutuspalveluun rekisteröityminen ei maksa mitään, vaan laskutuspalvelun käytöstä täytyy maksaa palvelumaksu vasta ensimmäisen laskun yhteydessä. Laskutuspalveluiden palvelumaksut ovat yleensä noin 3 - 7 prosentin välillä. Laskutuspalvelut saattavat myös tarjota erilaisia palveluita, joten kannattaa vertailla huolella, mikä on juuri itselle sopiva laskutuspalvelu. Yksi vaihtoehto on esimerkiksi Uuras Kevytyrittäjäpalvelu.

Kenelle kevytyrittäjyys sopii

Laskutuspalvelun käyttö sopii hyvin varsinkin sivutoimiseen yrittämiseen, esimerkiksi palkkatöiden tai opiskelun ohella, sekä oman yritysidean kannattavuuden testaamiseen. Kevytyrittäjyys sopii hyvin palveluiden tai työsuoritteiden myyntiin ja silloin kun toiminta on epäsäännöllistä ja pienimuotoista. Kevytyrittäjyys ei sovi esimerkiksi elintarvikkeiden tai muiden tavaroiden laajamittaiseen myyntiin tai silloin, jos yritystoiminnan käynnistämiseen tarvitaan suuria investointeja. Osa toimialoista on luvanvaraisia, kuten esimerkiksi monet työt sosiaali- ja terveysalalla.

Kevytyrittäjän maksut ja verotus

Kevytyrittäjän täytyy maksaa YEL-vakuutusta silloin, kun yrittäjyys kestää yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta ja vuosittainen työtulo on vähintään 8261 euroa (2022). Jos kevytyrittäjä työskentelee laskutuspalvelun kautta, ilman omaa y-tunnusta, on verotus sama, kun palkansaajana. Verottajan näkökulmasta kevytyrittäjä on työsuhteessa laskutuspalveluyritykseen ja hänen täytyykin toimittaa laskutuspalvelu yritykselle verokortti, jonka mukaan se maksaa palkasta oikean määrän veroa. Kevytyrittäjänä voi myös tehdä verovähennyksiä ja ilmoittaa monia tulonhankkimiseen liittyviä kuluja veroilmoituksella. Kuluja, joita voi ilmoittaa verovähennyksinä, ovat esimerkiksi laskutuspalvelun velottamat kulut, YEL-maksut, työhuonevähennykset, matkakulut sekä tarvike- ja materiaalihankintoja. Kevytyrittäjän asiakkaan on myös mahdollista saada kotitalousvähennystä kevytyrittäjältä ostamastaan palvelusta, jos muut ehdot täyttyvät. Jos kevytyrittäjä maksaa YEL-vakuutusta, silloin hänen täytyy myös maksaa sairasvakuutusmaksut. Laskutuspalvelua valitessa, kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, minkälaisen vakuutusturvan se tarjoaa.